Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megújult a pákozdi Doni Emlékkápolna
Megújult a pákozdi Doni Emlékkápolna Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2011. október 27.

ImageRóth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere és Dr. Görög István ezredes, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének első alelnöke a sajtó képviselőinek szervezett bejáráson mutatta be a Pákozd-Mészeg-hegyi Don-kanyar emlékkápolna felújított épületét és megszépült környezetét.

 

Az eseményen részt vett L. Simon László országgyűlési képviselő, Huszár János dandártábornok a MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott helyettese, Lányi István nyugalmazott ezredes, Spányi Antal megyéspüspök megbízottja, Pereces László a Vadex Zrt. műszaki és vállalkozási ágazatának igazgatója és Takács János Pákozd polgármestere.

 

Image
.

A felújítás a Pákozdi Önkormányzat, a HTBK és Székesfehérvár Megyei Jogú Város összefogásának eredményeképpen jöhetett létre.

Az 1943-as doni katasztrófa hőseinek és áldozatainak emléket állító kápolna felújítását és környezetének rendezését a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete, a Székesfehérvári Egyházmegye, a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és Pákozd önkormányzatának megállapodása alapján végezték el.

 

Image
.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2011. május 5-i ülésén döntött az emlékmű felújításáról. Székesfehérvár önkormányzata nyolcmillió Ft visszatérítendő támogatást biztosított Pákozd Község Önkormányzatának a Doni kápolna felújításához.

A 2011 júniusában kötött együttműködési megállapodás aláírása után elkezdődtek a felújítási munkálatok, melyek – a terveknek megfelelően – októberben be is fejeződtek.

A vidéki örökség megőrzése érdekében megnyitott pályázati lehetőséggel élve kijavították a tetőszerkezetet, megoldották a felszíni vízelvezetést, villamosították a területet, térvilágítást szereltek fel, a kápolna történetét bemutató táblák kerültek kihelyezésre és megoldották a kápolna vagyonvédelmét.

 

Image
Fotó: ÖKK

A munkálatokat a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete koordinálta, az előfinanszírozáshoz felhasznált nyolcmillió forint legkésőbb 2012-ben visszafizetésre kerül. A széleskörű összefogással megvalósuló méltó felújítást november 2-án emlékünnepséggel avatják fel.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >