Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megújult a sürgősségi osztály is a Szent György Kórházban Nyomtatás E-mail
Írta: B. G.   
2011. október 27.

ImageKét jelentős projekt zárult sikerrel a Szent György Kórházban. A sürgősségi betegellátáshoz szükséges fejlesztés és a rendelő épületrészének a hő és fűtéskorszerűsítése valósult meg. Az átadási ünnepségen részt vett Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, az intézmény fenntartója, Mogyorósi András, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője, dr Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter, valamint Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója.

 

A két befejezett pályázat közül az egyik a „Sürgősségi betegellátás SO1 kialakítás, fejlesztés és kapcsolódó eszközbeszerzés a Fejér Megyei Szent György Kórházban” című volt, ebből egy kétszintes 707 négyzetméteres új épület létesült a diagnosztika és hotel épületek közötti udvarban, 8 vizsgáló készült nagyméretű váróval az emeleten, személyzeti és kiszolgáló helyiségek a földszinten.

Felújítottak 574 négyzetméter alapterületű épületrészt. A mentőfeljáró részleges lefedése megtörtént, a helikopter leszálló világítási rendszerének korszerűsítése, pályafelület felújítása, valamint 28 új orvosi gép-, műszer beszerzése is megvalósult. A projekt összköltsége 594 millió forint volt, ebből 534 millió a támogatás és közel hatvanmillió az önerő, amelyet a Fejér Megyei Önkormányzat biztosított.

Az építési beruházás értéke bruttó 386 millió volt, ebből 146 millió a rekonstrukció, 240 millió pedig az új épület építése. A gép-műszer beszerzés értéke bruttó 95 millió forint volt. A bővítés révén, a nagyobb területen elhelyezkedő osztály lehetővé teszi, hogy „egykapus” sürgősségi beteg beléptető, osztályozó- és betegellátó rendszer működhessen.

A beruházás/kivitelezés ideje alatt bevezetett rendkívül intézkedések sem a betegellátásban, sem a kórház épületeinek megközelítésében nem okoztak fennakadást – tájékoztatott Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója. A másik fejlesztés a „Fejér Megyei Szent György Kórház Diagnosztika és Rendelő épületrész hőszigetelés, ablakcsere, fűtéskorszerűsítés, hővisszanyerő szellőzés” címmel zajlott.

A projekt összköltsége 558,6 millió forint volt, a támogatás mértéke 74,49 %, amely összegszerűen 416,1 millió forintot jelentett. A Fejér Megyei Önkormányzat biztosította az önerőt, amely 142,5 millió forintot tett ki. A munkálatok során 1700 ablakot cseréltek le redőnnyel, szúnyoghálóval együtt, 4000 négyzetméternyi homlokzatot szigeteltek, a 4500 négyzetméteres lapos tetőt víz- és hőszigetelték.

Kicseréltek 72 darab bevilágító kupolát, emellett a fűtést is korszerűsítették. 580 szabályozható radiátorszelep párt cseréltek, beépítettek 83 strangszabályzót, 4 hőmennyiségmérőt és 20 klímaegységnél hő visszanyerő szellőzést alakítottak ki.

Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere arról is beszélt, hogy a város, hogy a megyeszékhelyen megtermelt és befizetett adóból visszakerüljenek pénzek az egészségügyi ellátásba Székesfehérváron, amelyekből a Szent György Kórház tovább fejleszthető.

Az átlagos emberi életben ritkán fordul elő, hogy örömmel sietünk a kórházba, talán csak egy gyermek születése vagy betegünk gyógyulása ad okot az örömre – abban az intézményben, ahová leginkább egészségi panaszokkal érkezünk.

Ez a nap azonban rendkívüli: örömteli és ünnepi esemény. Befejeződött a diagnosztikai és rendelőintézeti épületrész 2010-ben kezdődött energetikai fejlesztése, valamint a sürgősségi betegellátás kialakítása, fejlesztése, a szükséges eszközök beszerzése – hangsúlyozta köszöntőjében Vargha Tamás.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >