Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
"Lélekharang hangja úszik távol..." Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2011. november 07.

ImagePénteken avatták és szentelték fel az új lélekharangot Székesfehérvár-Kisfaludon. A temetőben ezentúl méltón búcsúztathatják a közösség eltávozó tagjait. A Kisfaludi Polgárok Érdekvédő Egyesületének kezdeményezésére, közösségi összefogás eredményeként készült el a harangláb és került fel rá a lélekharang. Az avatáson részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester, Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Horváth Miklós Csaba, a városrész önkormányzati képviselője, valamint Tornyai Gábor plébános és Somogyi László lelkészi elnök.

 

Közösségi összefogás eredményeként készült el fából a harangláb és erre került fel a lélekharang a kisfaludi temetőben. Az elmúlt időszakban a Kisfaludi Polgárok Érdekvédő Egyesülete, a városrész önkormányzati képviselője és a Székesfehérvári Önkormányzat is támogatás nyújtott ahhoz, hogy elkészüljön a lábazat és méltó módon megszólaltatott harangszóval kezdhessék meg a temetéseket.

 

Image
.

Az ünnepségen résztvevőket Wollek Tiborné, a Kisfaludi Polgárok Érdekvédő Egyesületének elnöke köszöntötte, aki az önkormányzati és egyházi adományozóknak, valamint a támogatást felajánló magánszemélyeknek is köszönetet mondott. Az új harangláb elkészültét dr. Cser-Palkovics András saját polgármesteri keretéből támogatta azért, mert szerinte fontos közösségi kapocs a lélekharang.

„Valaha Kisfaludpusztának hívták ezt a területet, ahol mára 260 család alakította ki otthonát. Az elmúlt évtizedek erős közösséggé kovácsolták az itt élőket, akik igényelték a közösségi életet és segítették is annak elindulását. A most átadásra kerülő lélekharang is hozzájárul ahhoz, hogy Kisfalud közössége gazdagabbá váljon.” – mondta Székesfehérvár polgármestere.

 

Image
.

Vargha Tamás, a terület országgyűlési képviselője beszédében így fogalmazott: „A Kisfaludi Polgárok Érdekvédő Egyesületének abból a nemes törekvéséből született a harang, hogy a közösségből senki se távozzon az égi mezőkre anélkül, hogy a lélekharang szavával ne kísérné polgártársainak részvéte, útra bocsátó fohásza.”

 

Image
.

Majd a lélekharang szentelés időszerűségére, november 4-re hívta fel a figyelmet, amikor nem a lélekharang szelíd csendülése, hanem az ágyúdörgés, a lánctalpak csikorgása adta hírül egy nemzet reményeinek, az alig megszülető szabadság halálát.

„Erre is gondoljunk, amikor megkondul a harang.” - tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Az új haranglábat és a lélekharangot Tornyai Gábor plébános és Somogyi László lelkészi elnök szentelte fel, hogy mától a kisfaludiak közösségét méltón szolgálhassa. Az ünnepségen elhangzott, hogy a városrész lakóinak további tervei is vannak.

 

Image
Fotó: ÖKK

Tavaly egy szép márványkeresztet sikerült felállítatni a kisfaludi temetőben, idén elkészült a lélekharang méltó lábazata, jövőre pedig a megújult ravatalozót szeretnék átadni.

Kapcsolódó TV-felvétel:

http://www.fehervartv.hu/index.php?pg=video&cid=16&vid=4732&autoplay=true 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >