Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megemlékezést tartottak a felújított Doni Emlékkápolnánál Nyomtatás E-mail
Írta: H. T.   
2011. november 07.

ImageHalottak Napja és a felújítás befejezésének alkalmából szerveztek kegyeleti megemlékezést ma este a pákozdi Don Kanyar Emlékkápolnánál. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, illetve a Doni Kápolna Alapítvány által rendezett eseményen beszédet mondott Karsai Béla, az alapítvány kuratóriumának elnöke, majd koszorúzásokra került sor. Ezt követően Spányi Antal megyéspüspök celebrált szentmisét, melynek során hangsúlyozta, hogy lelki közösséget vállalunk a történelmi hősökkel.

 

Az 1943-as doni katasztrófa áldozatainak emléket állító kápolna a kegyeleti esemény méltó helyéül szolgált. A szertartáson részt vett Spányi Antal megyéspüspök, Pleizer Lajos, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, Takács János, Pákozd polgármestere, Karsai Béla, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének alelnöke és a Doni Kápolna Alapítvány kuratóriumának elnöke, Huszár János, a MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnokhelyettese és dr. Révészné Nagy Mária, a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület elnöke.

 

Image
.

Megjelentek továbbá a kápolna felújításában résztvevő szervezetek vezetői és magánszemélyek is, akik lerótták kegyeletüket az áldozatok előtt. A megemlékezés a Szózattal vette kezdetét, majd Karsai Béla mondott beszédet.

Hangsúlyozta: „Tudatos, hogy évszázadokon át az egykor tisztelt és hatalmas nép emlékezéshez való jogát elvették, és tudatos, hogy importáltak nekünk új ünnepeket, valami mást, ami idegen civilizációk sajátja. Évtizedeken keresztül éltettük november 7-én Lenint, miközben hallgattunk mélyen többek között a doni áttörésről, történelmünk leggyászosabb és legértelmetlenebb eseményéről. Ünnepek idején kétségbeejtő eredményt szül, ha a média munkatársai megkérdeznek embereket: mit ünneplünk? Nem kerülheti el figyelmünket, hogy diplomás fiataloknak is újdonság Trianon égbekiáltó igazságtalansága, vagy az ’56 utáni megtorlás gyötrelme.”

 

Image
.

Karsai Béla kiemelte továbbá: "A Mészeg-hegyen álló kápolna, amelynek felújítási ünnepségére most összegyűltünk, az első volt Magyarországon, ami nem hagyta feledni a feledésre ítélteket. Ahol kegyelettel lehetett emlékezni a hómezőkön maradt katonákra és a túlélőkre. 17 évvel ezelőtt Bobory Zoltán gondolatában jelent meg az elképzelés, majd a megvalósításhoz egyre több társat állított maga mellé.

Nem volt könnyű dolga – akkor ugyanis sokan még a második magyar hadseregről csak mint egy fasiszta kormány rablóhadjáratban részt vett, majd gyáván megfutamodott seregéről beszéltek. De végül mégis felépült a kápolna, és az itt rendszeresen megtartott kegyeleti máglyagyújtások, megemlékezések tágították és rendezték kollektív emlékezetünket."

 

Image
.

Beszédét a következő gondolatokkal zárta: „Egy mondás szerint: csak az romboljon, aki építeni is tud. Én bízom abban, hogy minden, amit most megépítettünk, nem romlik, csak tovább gyarapodik. És ha emlékező jár erre, annak nem kell, hogy rombolás nyomai maradjanak meg emlékezetében, hanem ez a hely lesz az, ami enyhíti fájdalmát. Ez a mi dolgunk – teljesítsük mi is méltó módon feladatunkat!”

 

Image
.

A kegyeleti szertartás koszorúzásokkal folytatódott. Koszorút helyezett el Spányi Antal megyéspüspök, majd Fejér Megye és Székesfehérvár Önkormányzata, valamint az Összhaderőnemi Parancsnokság nevében Pleizer Lajos, Róth Péter és Huszár János. Ugyancsak koszorúzott Karsai Béla a HTBK és a Doni Kápolna Alapítvány nevében. A folytatásban Spányi Antal megyéspüspök celebrált szentmisét.

 

Image
.

Szentbeszédében hangsúlyozta: „A mai megemlékezésünkben lelki közösséget vállalunk mindazokkal, akik történelmi időben sorsközösséget vállaltak a megpróbáltatásokban. XVI. Benedek pápa szavait idézve halottaink tiszteletének és az értük való imádságnak legmegfelelőbb és leghatékonyabb eszköze a hit, a remény és a szeretet cselekedeteinek felajánlása. Az eucharisztikus áldozattal egyesülve közbenjárhatunk örök üdvösségünkért és átélhetjük velük a legteljesebb közösséget, várva, hogy viszontláthassuk egymást és örökre élvezhessük a minket teremtő és megváltó Szeretetet!”

 

Image
Fotó: ÖKK

A pákozdi Doni Emlékkápolna felújítása idén júniusban kezdődött és októberben fejeződött be. A munkálatokhoz Székesfehérvár Önkormányzata nyolcmillió forint visszatérítendő támogatást biztosított Pákozd Község Önkormányzatának. A renoválást a HTBK Székesfehérvári Szervezete koordinálta, az előfinanszírozáshoz felhasznált nyolcmillió forint legkésőbb 2012-ben visszafizetésre kerül

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >