Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A devizahitelesekről tárgyalt a Kormány és a Magyar Bankszövetség Nyomtatás E-mail
Írta: kormany.hu   
2011. november 08.

ImageA bankok a következő két hétben újabb javaslatokat dolgoznak ki a lakossági devizahitelesek problémáinak megoldására - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján.

 

A miniszter elmondta: a Bankszövetség és a Kormány képviselői rendszeresen, havonta tárgyalni fognak a bankrendszert és a gazdaságot érintő kérdésekről. A csütörtöki egyeztetésen két témát érintettek: leltárt készítettek a végtörlesztés eddigi adatai alapján, és szóba került a gazdasági növekedéshez szükséges pénzforrások bővítésének lehetősége is.

Matolcsy György emlékeztetett, hogy a Kormány az elmúlt másfél évben rendkívüli erőfeszítéseket tett a pénzügyi egyensúly megteremtése érdekében. A Kormány folyamatosan csökkentette a költségvetési hiányt és az államadósságot, jövőre pedig ragaszkodik a 2,5 százalékos hiányhoz - húzta alá. Az eurózóna pénzügyi válsága, az európai partnerországaink gazdaságának lassulása viszont kihívás elé állítja a magyar gazdaságot, ezért fontos a vállalkozások pénzügyi forrásainak bővítése - fejtette ki a politikus.

A nemzetgazdasági miniszter négy olyan területet említett, ahol szeretnék felpörgetni a hitelezést: a kis- és közepes vállakozások, a mezőgazdasági vállalkozások, az otthonteremtés és az energiahatékonysági beruházások. Ennek érdekében a Kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank alaptőkéjének 60 millliárdos emeléséről - jelentette be Matolcsy György. Ez a bankrendszer tőkeáttételeinek köszönhetően 600 milliárd forint új hitel kihelyezését jelentheti - fűzte hozzá.

A gazdaság élénkítése érdekében tett másik fontos kormányzati lépés az új otthonteremtési progam, a tárca számításai szerint a program haszna 2012-ben 0,2-0,4 százalékos gazdasági növekedés lehet. Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke ismertette a végtörlesztés első három hetének (szeptember 29. - október 23.) adatait. 23 046 ügyfél váltott ki 133,8 milliárd forintnyi devizahitelt, ez 33,4 milliárd forint veszteséget okozott a bankoknak.

 Érkezett továbbá 43 ezer további igénybejelentés 295,7 milliárd forint értékben, ami további 71 milliárd banki veszteséggel járhat. Az elnök november végén és decemberben a végtörlesztések felfutására számít. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke üdvözölte a dialógust a bankok és a kormányzat között. A bankár hangsúlyozta, hogy a hitelezés felfuttatása a kis- és középvállalkozások, valamint az otthonteremtés területén a pénzintézetek üzleti érdeke is.

Patai Mihály a lakossági devizahitelezésről elmondta, hogy nem csak pénzügyi, hanem súlyos politikai és társadalmi problémáról van szó. A bankszövetségi elnök bejelentette: a megoldásra javaslatcsomagot készítenek a következő két hétben, amit megküldenek a Kormánynak is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >