Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szent Imre herceg ünnepe - misével és koszorúzással emlékeztek
Szent Imre herceg ünnepe - misével és koszorúzással emlékeztek Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. november 08.

ImageSzent Imrére emlékezett Szent Imre Általános Iskola és Óvoda hétfőn reggel. 1083-ban november 4-én avattta szentté VII. Gergely pápa a tragikus elhunyt trónörököst atyája Istvánnal és tanítójával Gellért püspökkel együtt. A herceg nevét viselő iskola hétfőn reggel szentmisével, majd a Szent Imre templom oldalánál található szobornál emlékezett a trónörökösre. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Róth Péter alpolgármester koszorúzott és mondott ünnepi beszédet.

 

Szent Imre az ősöket tisztelő és embertársaikat szerető ifjúság jelképe. A város alpolgármestere beszédében Szent Imre és Székesfehérvár kapcsolatáról is beszélt.

Mint mondta "Szent Imre Székesfehérvárott született és itt helyezték örök nyugalomra. Szeretném hát a város vezetése nevében megköszönni mindazoknak a pedagógusoknak és más munkatársaknak az erőfeszítéseit, akik igyekeznek gyermekeinket és fiataljainkat a herceg eszméinek szellemében nevelni. Adja Isten, hogy munkájuknak hála még évtizedeken keresztül sok kiváló ifjú éljen és dolgozzon Fehérvár falai közt!"

 

Image
.

"Az ember változik, és vele változik a gondolkozása is. Ez természetes, ahogyan az is, hogy élete során új és új ideálokat talál, jelöl ki magának. Vannak ideálok azonban - amilyen Szent Imre is - melyek változatlanok. Leélték életüket, és az, ahogyan ezt tették, örök időre, lámpásként ad eligazodást az utánuk jövőknek. Hogy azután mi majd a fény világában akarunk-e haladni, már rajtunk múlik." - emelte ki beszédében a város alpolgármestere.

 

Image
.

Szent Imre herceg I. István király és Gizella királyné fia. Imre nevét, valószínűleg anyai nagybátyja. II. Henrik német-római császár után kapta. Életéről krónikák és legendák alapján vannak csak információk.

A hagyomány szerint a székesfehérvári Ferences templom és rendház (Szent Imre templom) területén született. Nevelésére különös gondot fordítottak szülei: 1015-ben Imre herceg oktatását átvette Gellért püspök, aki Velencéből Szentföld felé tartva I. István udvarába került Győrszentmártonon a mai Pannonhalmán, és a király mellett maradt eredeti szándékától eltérően.

 

Image
.

Gellért püspök hét éven keresztül tanította Imre herceget latinra, elvégeztette vele a kor legmagasabb iskolai fokozatait, a triviumot és quadriviumot. A tudományok mellett a vallásba, valamint a papi élet rejtelmeibe is beavatta. Tizenöt éves korától atyja, I. István mellett nevelkedett, ahol az államirányítás tudományát, a hadvezérséget, a diplomáciát sajátította el.

Apja felkészítette fiát az uralkodásra. Az "Institutio morum – Intelmek Imre herceghez" írásában adott személyes útmutatást az uralkodásra Imre hercegnek. I. István a koronát át akarta adni Imrének, valószínűsíthető, hogy a később átalakított, koronázási palástként ismert miseruhát is erre az alkalomra készítette Gizella királyné.

 

Image
Fotó: Bácskai Gergely

Imrét várva érkezett meg a hír, hogy a herceget vadászat közben egy vadkan halálra sebezte és 1031. szeptember 2-án belehalt sérüléseibe. VII. Gergely pápa 1083. november 4-én I. Istvánnal és Gellért püspökkel együtt szentté avatta. Ünnepe: november 5.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >