Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megszületett a rég várt eredmény: tényleg nemzeti az emlékhely!
Megszületett a rég várt eredmény: tényleg nemzeti az emlékhely! Nyomtatás E-mail
Írta: H. A.   
2011. november 09.

ImageÉvtizedes küzdelem zárult eredményesen, amikor a Parlament pár nappal ezelőtt megszavazta a kulturális örökség védelméről szóló törvény átfogó módosítását. A hétfői döntéssel határoztak a nemzeti emlékhely státusz bevezetéséről is. Fejér megye – az országban egyedüliként – két helyszínnel került fel a nemzeti emlékhelyek listájára, hiszen a székesfehérvári egykori koronázótemplom területe mellett a pákozdi csata helyszíne, a magyar honvédség történelmi panteonja is szerepel a parlamenti döntésben.

 

Székesfehérvár számára történelmi jelentőségű döntés született – vallja dr. Cser-Palkovics András. „A Parlament hétfői döntése azt üzeni a fehérváriaknak, hogy elismerik a város történelmi rangját. Végre nemcsak Székesfehérvár Önkormányzata és az itt élők, hanem a nemzet egésze is felelősséget vállal a magyar királyok egykori koronázási és temetkezési helyének további sorsáért” – kommentálta a döntést Székesfehérvár polgármestere, aki országgyűlési képviselőként is régóta sürgette a törvényalkotást.

Az elfogadott jogszabály értelmében különös védettségre és külön támogatásra lesznek jogosultak a nemzeti emlékhelyek, ezért dr. Cser- Palkovics András abban bízik, hogy nemzeti összefogással tényleg egy hazánk múltjához és a ma itt élő utódokhoz méltó emlékhely valósulhat meg Székesfehérváron.

L. Simon László javaslatára a pákozdi csata egykori helyszíne is felkerült a nemzeti emlékhelyek listájára. A képviselő elmondta, hogy a költségvetésbe betervezett 50 millió forint támogatásból minden bizonnyal külön forrást is kaphat a Pákozdi Katonai Emlékpark a Honvédelmi Minisztérium költségvetésébe betervezett 5 millió forint mellé.

A nemzeti emlékhellyé válás indoklásában különös hangsúly kapott, hogy az emlékpark nem pusztán az 1848-49-es szabadságharc első dicső csatájának helyszíne, hanem a magyar honvédség 160 éves történelmének áttekintő bemutatóhelye, valamint a nemzet katonáinak zarándokhelye.

Dr. Cser-Palkovics András – aki egyben a Honvédség és Társadalom Baráti Kör helyi szervezetének elnöke is – Pákozd nemzeti emlékhellyé válását jelentős eredménynek tartja, elsősorban Székesfehérvár katonai hagyományai, valamint a katonai emlékpark kialakítása és a fiatalok honvédelmi nevelése miatt.

Vargha Tamás a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításáról így nyilatkozott:

„Mint országgyűlési képviselőt, és mint a Fejér Megyei Közgyűlés elnökét is örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy megyénkben az új törvény szerint immár két nemzeti emlékhely is található: a székesfehérvári királyi koronázó templom feltárásával kialakított Romkert és a Pákozdi Katonai Emlékpark. Az öröm mellett azonban ez a döntés felelősséggel is jár. A város, a megye és a nemzet közös feladata, egyben felelőssége is lesz majd, hogy nemzeti történelmünk és örökségünk fontos helyszíneit az utókor számára méltó módon ápolja és megőrizze.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >