Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Történelmi túra Székesfehérvár környékén - repülővel! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. november 09.

ImageA Gorsium, a Nádasdy kastély, Fehérvárcsurgó területe, s a Bodajki kastély is feltárul azok előtt, akik részt vesznek az Albatrosz Replő Egyesület által szervezett „Történelmi Túrán”. Ráadásul a Csókakői várat, a Vértes vonulatát, s persze Székesfehérvár főbb nevezetességeit „felülről” személhetik meg a repülés szerelmesei, hiszen a kirándulás bizony a levegőben zajlik!

 

Az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke, Szilády Dezső szerkesztőségünket is elvitte egy Történelmi Túrára, amely a Börgöndi Repülőtérről indult.

 

Image
Ezzel a géppel indultunk útnak

 

Image
Szilády Dezső, a pilóta

  

Image
.

A kirándulás során elrepültünk a római kori település, a Gorsium felett, majd északkelet felé fordultunk, s megnéztük a Nádasdladányban található Nádasdy kastélyt. A XVIII. században épült barokk kastélyt az 1870-es években alakították át romantikus stílusban. Mai, tudor stílusnak megfelelő formáját több, kisebb átalakítás után nyerte el. 2010-ben befejeződött a külső-belső felújítása, így most teljes pompájában látható az épület és a hozzá tartozó kastélypark.

 

Image
.

 

Image
.

 

Image
.

Utunk innen északkelet felé vezetett: Iszkaszentgyörgy, Fehérvárcsurgó majd Bodajk irányába. Három kastély 12 kilométeren belül. Bodajktól már látszott a Vértes nyugati letörésénél, a XIII. század végén épült Csókakői vár, amely az elmúlt években lelkes várépítőknek köszönhetően napról napra egyre szebb állapotba kerül.

Image
.

 

Image
.

 

Image
.

 

A túrába beiktattuk Mór városát is, bár ez nem tartozik a kirándulás fő vonalába – viszont a pilóta az utas minden óhaját teljesíti! A móri árokban aztán dél felé folytattuk repülésünket, majd Székesfehérvár nevezetességeit néztük meg a levegőből – a Romkertet, a Bazilikát, a Bory-várat, végül pedig a várostól keletre található, felújítás alatt lévő, neoreneszánsz stílusban épült csalai Kégl-kastélyt.

Image
.

 

Image
.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

 

 

Innen a repülőtér felé vettük az irányt, s leszállás előtt a Velencei-tó mellett repültünk el.

A túráról Szilády Dezsőnél lehet érdeklődni a +36 30/959-8897 telefonszámon, illetve a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >