Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Országjáró körúton - fúrumok a 2012-es költségvetésről Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. november 11.

ImageOrszágjáró körútra indultak Magyarország Kormányának tagjai. A politikusok a következő hónapokban minél több településre szeretnének eljutni, hogy tájékoztassák a közvéleményt hazánk 2012-es költségvetéséről. Ennek keretében tegnap Bicskére látogatott Bencsik János Klíma- és Energiaügyi államtitkár, aki Tessely Zoltánnal és Dorkota Lajossal várta a sajtó képviselőit és a helybelieket a Petőfi Művelődési Központban.

 

Bencsik János a fórumon elmondta, hogy másfél évvel ezelőtt, amikor átvették az ország irányítását, hazánk csődhelyzetben volt.

Az állam a minimális védelmi funkcióknak sem tudott eleget tenni, s a politikai legitimitás elvesztését igyekezett kipótolni az államadósság folyamatos növelésével, az ország fizetőképességének a lerombolásával. Ez azzal járt, hogy teljesen eladósodott az ország.

 

Image
.

Az „elődök” felszámolták a gazdaság önrendelkezését, pénzügyi szuveneritását.

- Másfél évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki, hogy stabilizáljuk az ország helyzetét, hiszen közel nyolc százalékos költségvetési hiánnyal vettük át az irányítást. – mondta a Klíma- és Energiaügyi államtitkár - Elsődleges feladatunk volt, hogy - mivel az EU nem járult hozzá, hogy az új kormány ezzel a hiánnyal folytassa a költségvetési év végigvitelét és teremtse meg a gazdasági feltételekett - három százalékra kellett csökkentsük a hiányt, amely jelentős mértékű áldozatvállalást okozott a közösségi életben.

 

Image
.

E döntés értelmében ugyanis a közszolgáltatások színvonalásnak lendületes javításától vonták el a forrásokat a költségvetési megtakartások. Az új kormány azonban dönéseivel stabilizálta az ország helyzetét, és megkezdte a nagy társadalmi ellátó rendszerek átalakítását.

 

Image
.

A cél az volt, hogy az államadósságot csökkenteni tudják, s az EU által elvárt mérték alá lehessen szorítani a költségvetési hányt. Mindezt úgy, hogy ne kelljen támaszkodni a nemzetközi szervezetekre. Hogy a megtakarításokat, a költségvetési egyensúly biztosításához szükséges forrásokat saját döntéseik alapján tudják biztosítani, és ne külső szerveztek határozzák meg, hogy mit kell tennie hazánknak.

 

Image
.

A döntéshozók igyekeztek, hogy ne a társadalomra terheljék ennek a talpon maradásnak a költségeit, hanem elsősorban a nagy intézményes ellátó rendszerekben meglévő forrásokat használják ki. Ezzel telt az idei év, a jövő évi költségvetés pedig szintén ennek a jegyében folytatódik majd...

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

A költségvetés részleteiről a fehérváriak is tájékozódhatnak, ha meghallgatják november 30-án Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnökének beszámolóját. A Nemzeti Fórum elnöke ugyanis Székesfehérvárra látogat, és 17 órától ismerteti a Kormány döntéseit, s azok hátterét. A fórumon részt vesz dr. Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő, Székesfehérvár polgármestere is, akinek szintén tehetnek majd fel kérdéseket az érdeklődők.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >