Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Felújítják Wattay Ferenc várkapitány szobrát
Felújítják Wattay Ferenc várkapitány szobrát Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. november 17.

ImageMúlt hét végén vették le a talapzatról Wattay Ferenc várkapitány szobrát, ugyanis az 1937-ben készült alkotás alapja, megsüllyedt és tönkrement. A mintegy másfél tonnás bronzszobrot, Lux Elek alkotását Kocsis Balázs restaurátor műhelyébe szállították, ahol megtisztítják és kicserélik az elrozsdásodott merevítőket. A talapzatot kedden bontották le és hamarosan új alapot is épít Székesfehérvár Városgondnoksága a valószínűleg a régi várfalból készített lábazatnak.

 

A Várkörút mentén húzódó parkban, a Monostor-bástya sarkánál emelkedik Wattay Ferenc ülő bronzszobra, mely Lux Elek alkotása.

 

Image
.

A páncélt viselő, földbe szúrt kardján pihenő, lefele tekintő szigorú és szomorú szoboralak az 1602. évi ostrom idején a vár vicekapitányaként szolgáló, majd évekig a Héttoronyban senyvedő Wattay Ferencnek állít emléket, aki a szobor mögött álló bástya falait védte 1602-ben.

Image
Fotó: Bácskai Gergely

A várkapitány török fogságba esett és a híhedt Jedikulában írta meg rajzaival illusztrált naplóját, amely több magyar vár ostromát írja le. A török fogságból szabadulván Csesznek kapitányának nevezték ki. A szobor Lux Elek alkotása, 1938-ban avatták.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >