Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Magyarország vonzó, versenyképes befektetési környezetet kínál Nyomtatás E-mail
Írta: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály   
2011. november 17.

ImageFellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos kínai látogatását összegezve úgy értékelte, hogy a két ország a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta napjainkban éli át együttműködésének legjobb, legintenzívebb időszakát.

 

A közeljövőben újabb megállapodások aláírása várható a magyarországi beruházásokra fordítható egymilliárd eurós fejlesztési keret felhasználásáról. A konkrét projektek közül elsőként a fővárost a Liszt Ferenc Repülőtérrel összekötő gyorsvasút valósulhat meg. A kormánybiztos a Kínai Jegybank képviselőivel folytatott előremutató tárgyalásokat egyebek mellett a kínai kötvényvásárlással kapcsolatos politikai döntések megvalósításáról.

A felek megerősítették, hogy a kínai pénzintézetek és befektetési alapok a továbbiakban is vásárolnak magyar államkötvényeket és értékpapírokat. Fellegi Tamás bejelentette, hogy a közeljövőben megállapodást írhat alá a Kínai Fejlesztési Bank kormányzójával az egymilliárd euró felhasználásának módjáról és feltételeiről. A Magyar Fejlesztési Bank a jövő év elején köthet szerződést kínai partnerével az e keretből finanszírozható projektek listájáról, megvalósításuk ütemezéséről.

A MÁV Zrt. és a China Railway Construction Corporation (CRCC) építőipari cég között létrejött megegyezés alapján várhatóan a budapesti repülőtérre vezető gyorsvasút kiépítése kezdődhet meg elsőként. A kínai cég vezetője aláhúzta, hogy az egymilliárd eurós projektfinanszírozási keretből is támogatható fejlesztésben meghatározó mértékben számítanak majd magyar alvállalkozók és beszállítók részvételére.

A tárcavezető Sanghajban kínai pénzügyi vállalatok – többek közt a Haitong és a Fosun – képviselőivel egyeztetett a cégek és a Magyar Fejlesztési Bank közötti, befektetési, hitelezési és állampapírvásárlási együttműködés lehetőségeiről. Hongkongban megbeszéléseket folytatott a régió pénzügyminiszterével és külügyi vezetőjével, a helyi tőzsde elnökével.

Tartományi szinten is egyeztetett a magyar és kínai szakértők által lehetségesnek tartott infrastrukturális, vízgazdálkodási beruházásokról, közös projektekről, azok finanszírozásáról. A miniszter mások mellett tárgyalt a Metallurgical Corporation of China (MCC) vas- és acélipari vállalat és a China CNR Corporation vasúti üzemeltető társaság vezetőivel. Felkereste a BorsodChem tulajdonosa, a Wanhua Industrial Group ningpoi gyártelepét és a Westinghouse Electric Company épülő szanmeni atomerőművét.

Fellegi Tamás a 2011-es Shenzhen Hi-Tech Fair legrangosabb külföldi vendégeként Li Jinzao kereskedelmi miniszterhelyettessel, Wang Yang Guangdong tartományi ügyvezető kormányzóval, Xu Qin Shenzheni polgármesterrel és más kínai állami vezetőkkel közösen nyitotta meg a Fórumot 2011. november 16-án, Kína hi-tech központjában.

Előadásában kifejtette: a kutatás-fejlesztés és innováció a magyar kormány gazdaságpolitikájának meghatározó elemeiként a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok legfőbb hajtóerejét is adják. Magyarország kedvező földrajzi elhelyezkedésével, magas színvonalú képzési, tudományos hátterével és jelentősen egyszerűsödő adórendszerével a közép-európai régió versenyképes állama akár a kínai beruházásokért folyó vetélkedésben is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >