Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A megújuláshoz minden magyar támogatására szükség lesz
A megújuláshoz minden magyar támogatására szükség lesz Nyomtatás E-mail
Írta: kormany.hu   
2011. november 18.

ImageTörténelmi küldetésünk, hogy lezárjuk a Magyarországon a posztkommunista korszakot – jelentette ki Orbán Viktor tegnap, a Magyar Diaszpóra Tanács alakuló ülésén a Parlamentben.

 

A miniszterelnök elmondta: az elmúlt húsz évben leginkább sikeresnek indult, de aztán hamvába halt kísérletekre emlékezhetünk vissza, amikor a szétszórtan élő magyarság összefogásának megoldásait vesszük számba. Ezek a kísérletek nem nagyon váltak be – folytatta -, ezért a kétharmados felhatalmazás birtokában arra gondoltunk, hogy a kísérletek helyett egy új esélyt nyújtó újjászervezésbe fogunk, létrehozzuk a Magyar Diaszpóra Tanácsot, újraindítjuk a MÁÉRT-et, és ezzel elindítunk egy új nemzetpolitikai intézményrendszert.

Orbán Viktor az elmúlt húsz évről szólva emlékeztetett, a diktatúra után Magyarországon egy posztkommunista struktúra jött létre. Ennek legfontosabb sajátosságai, hogy nem volt új alkotmány, így az alkotmányos intézményeknek sem volt szilárd alapjuk, a nem kommunista múltból jövő pártok pedig szervezetileg gyengék voltak, és bár kialakult a piacgazdaság intézményrendszere, a régi kapcsolatrendszerek gyakran felülírják a versenyszabályokat.

A piacot – folytatta – nem a verseny, hanem inkább monopóliumok és erős kartellek határozzák meg, és a külföldi tőke is első sorban ezeket a monopóliumokat akarja megszerezni. A politikus elmondta: a kelet-európai országok közül sokan már lezárták ezt a posztkommunista korszakot, Magyarország a sor végén maradt. A 2010-es választásokon sokan azért szavaztak ránk, mert úgy vélték, hogy ennek a korszaknak véget kell vetni, és ehhez egy olyan parlamenti többség kell, amely ezt a munkát képes elvégezni.

Ennek a munkának a része, az új Alkotmány elfogadása, annak világossá tétele, hogy a pártpolitikában lezárult a kommunista gyökerű pártok egyeduralma, és az is, hogy a piacgazdaságban igazi versenyt teremt a Kormány - mondta. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy minden történelmileg sikeres nemzetnek volt és van nemzeti lelkülete.

A magyarságot a 20. század történelme szétszórta, szétszakította a történelem, de mivel az emberi szellem erősebb, egy nemzet szellemét sem lehet szétzúzni, csak ha hagyja. Ezért a világban szétszórtan élő magyarság megszervezése kiemelt célnak számít – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, hogy a szégyenletes 2004-es népszavazás után megfogadták, hogy amint lehetőségük lesz, begyógyítják a sebet, ezt szolgálja az új állampolgársági törvény és a Magyar Diaszpóra Tanács megalakulása is.

A sok ezer kilométerre egymástól élő magyarok összefogásához nem hadakoznunk kell a globalizáció egészével, hanem használnunk annak eredményeit, jó példa lehet erre a Nemzeti Regiszter létrehozása is – fejtette ki a miniszterelnök.

A nemzet egyúttal gazdasági közösséget is jelent, és ha jól végezzük a munkánkat, gazdasági erőforrás is lehet – mondta el Orbán Viktor. A válság megmutatta, hogy kifulladt a nemzetek nélküli nemzetköziség víziója, mindenkinek szüksége van legfontosabb erőforrására, ami maga a nemzet – fűzte hozzá. A

z ország megújításához ezért minden magyar támogatására szükség lesz. A gazdasági növekedéshez erő kell, a válság elsősorban lelki állapot és a gazdasági teljesítményünket megsokszorozhatjuk, ha határon kívül és belül minél többen bízunk a megújulásban.

Így elérhető, hogy a válságot követő pozíciókért vívott világversenyben helytálljunk. Tizennégy-tizenöt millió magyar erősebb, mint tízmillió – emelte ki.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >