Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tovább nőttek a keresetek Nyomtatás E-mail
Írta: Nemzetgazdasági Minisztérium   
2011. november 21.

ImageImmár 17 hónapja magasabb a versenyszférában foglalkoztattak száma az előző év azonos időszakához képest. Szeptemberben 14,5 ezer fővel (0,8 százalékkal) bővült a foglalkoztatottak száma a legalább 5 fős vállalkozásoknál az egy évvel korábbi időszakhoz képest – derül ki a KSH legfrissebb gyorsjelentéséből. A versenyszférában 32 000 ezer fővel (1,7 százalék) nőtt a foglalkoztatottak száma, míg a költségvetési szférában létszámcsökkentés zajlott az év első kilenc hónapjában az előző évhez viszonyítva.

 

Az arányos, egykulcsos adórendszer bevezetése továbbra is érezteti pozitív hatását: a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó átlagkeresete szeptemberben és az év első kilenc hónapjában egyaránt 5,7 százalékkal haladta meg a 2010-es adatot.

A versenyszféra munkaügyi statisztikái továbbra is pozitív képet mutatnak: 1 millió 866 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma szeptemberben, amely 14,5 ezer fővel (0,8 százalék) magasabb, mint egy évvel korábban, az év elejétől számítva pedig még kedvezőbben alakultak az adatok, ebben a vonatkozásban 1,7 százalékos (32 ezer fős) növekedés volt tapasztalható.

A szeptemberben mutatkozó kedvező növekedéshez elsősorban a feldolgozóiparban mért továbbra is dinamikus, 2,1 százalékos foglalkoztatottsági bővülés járult hozzá legnagyobb mértékben, de a bányászat és a mezőgazdaság 0,5 százalékos növekedése is kedvezően hatott a vizsgált mutatóra.

A nemzetgazdasági szinten 2011 szeptemberében 2 millió 715 ezer főt foglalkoztattak, 1,1 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ilyenkor. A mutatót befolyásolja, hogy a költségvetési szférában kifutott a közfoglalkoztatási program, és létszámcsökkentés zajlott a közszférában.

2011 első kilenc hónapjára vonatkoztatva a közfoglalkoztatottak számát kiszűrve 1,3 százalékos csökkenésről beszélhetünk a költségvetési szférában 2010 első kilenc hónapjához képest.

Továbbra is pozitívan hat a keresetekre az arányos, egykulcsos adózás. Nemzetgazdasági szinten a családi kedvezmény nélkül számított, teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi nettó átlagkeresete szeptemberben 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, amely a nonprofit szféra 10,2 százalékos, a versenyszféra ugyancsak számottevő 5,6 százalékos, illetve a költségvetési szektorban mért 5,1 százalékos bérnövekedésnek köszönhető.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >