Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Hetedhét Játékmúzeum Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. november 21.

ImageAz idei játéktörténeti konferencia fő témája a múzeum közönségkapcsolatainak tudományos lehetőségei az új fehérvári játékmúzeum épületében, ugyanis hamarosan a teljesen megújult Hiemer-házba költözik a Moskovszky-család játékgyűjteménye és Réber László grafikus könyvillusztrátor hagyatéka. A konferencián jelentették be, hogy Hetedhét Játékmúzeum néven működik majd az új helyen a gyűjtemény.

 

A játékgyűjteménynek központi szerepet szánnak: egyfelől múzeumpedagógiai szempontból, hogy a gyermekekhez is közelebb hozzák az iparművészetet és nem utolsó sorban turisztikai céljai is vannak a kezdeményezésnek.

 

Image
.

A város alpolgármestere, Brájer Éva arról is beszélt a konferencia előtt, hogy a város szeretne egy olyan fesztivált is életre kelteni, mely a Hetedhét Játékmúzeum szellemiségéből kiindulva gyerekeknek, családoknak nyújtana tartalmas kikapcsolódást.

A csodálatos baba-és játékvilág jelenleg a régi Megyeháza épületének egyik szárnyában van, ahol hetven együttesben, parányi szobabelsők, enteriőrök révén ad képet az 1800-1930-as évek polgári otthonairól. A babaházakat, az aprócska boltokat, miniatűr valósághű utcákat szépséges babák "lakják", népesítik be.

 

Image
.

Az új helyen, a Hiemer-házban várhatóan 2012 májusában nyílik meg a Hetedhét Játékmúzeum.

A játéktörténeti konferencián Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Demeter Zsófia, a Szent István Király Múzeum igazgatója és dr. Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Az immár tizenharmadik alkalommal megrendezett játéktörténeti konferencián - amelyen művészettörténészek, építészek, néprajzkutatók, gyűjteménytulajdonosok vettek részt - több előadás hangzott el egyebek között a Moskovszky gyűjteményről, Réber László műveinek szerepéről és helyéről, a játék és a kiállítás összefüggéseiről.

Image
Fotó: Bácskai Gergely

A Városi Képtár még októberben hirdetett pályázatot a Hiemer-házban 2012-ben nyíló új múzeum elnevezésére, amely a Moskovszky-család játékgyűjteményét (jelenleg Fehérvári Babaház névvel) és Réber László grafikus, könyvillusztrátor hagyatékát fogadja be.

A pályázat nyerteseinek Földi Zoltán a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke adta át okleveleket és a pályázattal járó pénzdíjat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >