Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Érdekegyeztető Fórum
Érdekegyeztető Fórum Nyomtatás E-mail
Írta: Cs. D. E.   
2011. november 28.

ImageA városi oktatást érintő témákról tartottak Érdekegyeztető Fórumot a Városházán a reprezentatív szakszervezetek és Székesfehérvár Megyei Jogú Város vezetőinek részvételével. A találkozón megállapodás született arról, hogy az új köznevelési törvény elfogadását követően - december végén vagy január első felében - tájékoztató jellegű fórumot tartanak majd a szülőknek az oktatási szakemberek a legfontosabb változásokról.

 

Az egyeztetésen szó volt a pedagógusok béren kívüli juttatásáról, az interaktív táblák zavartalan működéséhez szükséges szélessávú internet biztosításáról, valamint a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítéséről is.

Az Érdekegyeztető Fórumon képviseltette magát többek között a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Bölcsődei Dolgozók Szakszervezete, valamint a Közgyűjteményi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete is. Székesfehérvár Megyei Jogú Város részéről Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva alpolgármester és Égi Tamás alpolgármester is részt vett a találkozón.

Az egyeztetésen megtárgyalt témák között szerepelt annak a feltételrendszernek a biztosítása, amelynek segítségével zavartalanul működtethetőek az un. „interaktív táblák”. Ehhez a sávszélesség bővítésére és erősáramú felújításokra is szükség van az oktatási intézményeknél.

Elhangzott, hogy 21 intézményben történnek erősáramű felújítások, összesen 5 millió forintot fordít erre a város. Kiemelt téma volt a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítése: ennek elősegítésére lehetőség lesz az oktatási intézmények osztott használatára is. A szakszervezetek az egyeztetésen felvetették a pedagógusok béren kívüli juttatásának kérdését is, arra kérve a városvezetést, hogy ez a tétel szerepeljen a jövő évi költségvetésben és maradjon meg az új törvények bevezetéséig.

Szintén a szakszervezetek kezdeményezték egy tájékoztató fórum megszervezését, ahol a szülők minden fontos információt megkaphatnak a készülő új köznevelési törvényről. Székesfehérvár polgármestere válaszában elmondta, hogy a végleges normaszöveg ismerete nélkül csak általánosságokról lehetne szó a fórumon, ezért azt javasolja, hogy a törvény elfogadását követően tájékoztassák az érintetteket.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester az új köznevelési törvény kapcsán beszélt a visszaszerződés lehetőségéről is, amelynek feltételrendszere még nem tisztázott, de ennek keretében újra az önkormányzat működtethetné az oktatási intézményeket.

A köznevelési törvény kapcsán a részt vevő szakszervezetek leszögezték, hogy elfogadhatatlan számukra a pedagógusok munkaidejére vonatkozó tervezet,ugyanakkor egyetértenek azzal, hogy szükség van új köznevelési törvényre, mert az oktatási rendszer megérett a változtatásra. A fórumot követően Jámbor Ferencné, a Pedagógusok Szakszervezetének városi elnöke kiemelte, hogy a városi közoktatási intézmények tartották magukat az előirányzathoz és feszes kiadási feltételek mellett felelősségteljes gazdálkodást valósítottak meg.

Fontos kérdésnek nevezte az interaktív táblák működési feltételeinek kialakítását is, kiemelve, hogy ebben partner lesz az önkormányzat. A bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítéséről elmondta, hogy a munkavállalói oldal, a szakszervezet és az önkormányzat pozitívan együtt tud működni ennek érdekében. „Reméljük hogy az elkövetkezendő félévben olyan határozati javaslatot nyújtanak be, ami alapján ezek a problémák megoldódnak.” -tette hozzá.

A szakszervezeti vezető kitért a pedagógusok béren kívüli juttatására is: „A 2012. évi költségvetés-tervezettel kapcsolatban kértük, hogy azokat a béren kívüli juttatásokat, amelyek ebben az évben megvoltak a közalkalmazottak számára, a hatályos adóügyi jogszabályok mellett megmaradjanak. A béren kívüli juttatásban önkéntes nyugdíjpénztári tagságot lehet finanszírozni, illetve hideg étkezési jegy adható a pedagógusoknak.”

Jámbor Ferencné elmondta azt is, hogy a pedagógusok szakszervezete fórum összehívását kezddeményezte a köznevelési törvényről. „Polgármester úr és alpolgármester asszony pozitívan állt a dologhoz, ebben mind a szakszervezetek, mind az önkormányzat együtt fog működni. ”- tette hozzá.

„Fehérváron mindig jól működött az érdekegyeztetés, azokat a dolgokat is meg tudtuk beszélni, amiben nem értettünk egyet. Soha nem volt olyan téma, ami tabunak számított volna, vagy ne lehetne felvetni az érdekegyeztető fórumon.” - mondta a találkozót követően Székesfehérvár polgármestere.

Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a november 30-i közgyűléssel kapcsolatos témák mellett a szakszervezetek kérésére az új köznevelési törvénnyel kapcsolatos kérdések és ezzel összefüggően egy fórum szervezésének ötlete is terítékre kerültek.

„Ezt a fórumot meg fogjuk tartani év végén vagy jövő év elején, amikor már a parlament által elfogadott törvények vonatkoznak a köznevelésre, az oktatási intézményekre és az oktatási intézményekben tanulókra és tanítókra.” - tette hozzá.

A visszaszerződés lehetőségéről szólva kifejtette: a nagyvárosoknál komolyan felvetődő kérdés lesz, hogy ezt milyen feltételek mellett lehet megtenni.

„Természetesen ennek a pontos feltételrendszerét ismerve tudjuk majd azt megállapítani, hogy vissza tudunk-e szerződni az intézményekre, én abban bízom, hogy igen.” - mondta.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >