Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Új gyárat épít a Grundfos Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2011. november 28.

ImageA Grundfos Magyarország Gyártó Kft 2000-ben kezdte meg a termelést Magyarországon. Ebben az ország elhelyezkedése mellett a szakképzett munkaerő megléte játszott szerepet; a döntés helyességét azóta az idő igazolta. A vállalatcsoport vezetősége nyáron döntött a negyedik gyár megépítéséről – Székesfehérváron. A most induló beruházási folyamatról Török László ügyvezető igazgató, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dr. Kocsis Zoltán gyárigazgató adtak tájékoztatást.

 

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. a korábban Dániában folyó motorgyártást 2000-ben helyezte át Tatabányára. Egy évvel a motorgyár megnyitása után megépült a második üzem is, majd 2007-ben átadták a székesfehérvári gyáregységet is. A három létesített üzemben a motorgyártás mellett, a piacvezető keringető szivattyúk több típusát szerelik össze, amelyek főként nagy beruházások, illetve ipari létesítmények hűtő-és fűtő rendszereinek működését biztosítják.

Magyarországon összesen 65.000 m2 –en folyik a termelés, a hazai gyáregységek ma 1900 fővel járulnak hozzá a világszerte közel 18 000 főt foglalkoztató cégcsoport összlétszámához. Fennállása óta a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. bevétele évről-évre nőtt, 2010-as árbevétele megközelítette a 90 milliárd forintot.” – mondta el Török László.

Image
.

Az ügyvezető igazgató ismertette a jövőre vonatkozó terveket is. A vállalatcsoport vezetősége a nyár folyamán döntött a negyedik gyár megépítéséről – Székesfehérváron. Ez nagyon jó hír a magyarországi Grundfos minden dolgozója és érintettje számára, mivel így a termelésünknek lehetősége nyílik még jobban kiszolgálni a piacok növekvő igényeit. Székesfehérvár Önkormányzata örömmel üdvözli a cég döntését. Ahogy dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: az elmúlt egy évben javult a munkaerő-piaci helyzet a városban.

„Ebben a városvezetés is szerepet vállal, hiszen megfelelő gazdasági környezetben és megfelelő képzési háttérstruktúrával ösztönözheti a beruházásokat."

Image
.

Dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy a város egyik legfontosabb feladata az adósság törlesztése úgy, hogy közben Székesfehérvár továbbra is a térség legjelentősebb gazdasági szereplője, foglalkoztatója maradjon. Fehérvár gazdaságpolitikáját ezért a megszorítások helyett a helyi gazdaság fejlesztése jellemzi.

„A városra, mint harmadik magyarországi Grundfos üzem helyszínére azért esett a választás, mert azokban az években Székesfehérvár nagyobb számban rendelkezett szakképzett dolgozókkal. Szürkevíz szennyvíz (AP/KP), illetve ipari felhasználású (MT, CR, CM) szivattyúk gyártása folyik ebben a gyárban.” – mondta el Dr. Kocsis Zoltán gyárigazgató. – „Az új gyáregység lehetővé teszi a projekt-központú szolgáltatások bővítését, valamint a daruk, teszterek, anyagmozgató eszközök illesztését a szivattyúk méretéhez. Ebbe a termékkategóriába tartozik a forró vizes-, a hideg vizes-, a szennyvizes-, nagy terjedelmű termékek gyártása, és ennek megfelelően alakítjuk ki a termelési környezetet is.”

 

Image
.

Az új gyártás előreláthatóan 350 főnek ad munkát – nagyobb létszámban szaktudással rendelkező munkaerőre lesz igény. Ezt a létszámot a tervek szerint 2014-2015 körül érik majd el. Az új székesfehérvári gyár megépítésével a vállalat szándéka a helyi K+F bővítése kapacitásban és kompetenciában egyaránt, így több ezer négyzetméternyi laboratórium és új termékek teszteléséhez szükséges központ megépítése is tartozik. Ezzel további 50-60 kutató-fejlesztő mérnöknek adnak majd munkát.

 

Image
.

Az új gyártócsarnokhoz 20.000 m2 termelés és labor terület, továbbá 5000 m2 iroda és szolgáltató épület tartozik majd. Az építési engedélyezési kérelmet még ebben az évben beadják, az építkezés a 2012 júniusában kezdődik, az épület átadása és a gyártás kezdete pedig várakozásaink szerint 2013 első félévében történik majd. A beruházás értéke: 2011 és 2012-ben 4 milliárd Ft és további 4-5 milliárd Ft 2013 – 2015. évre vetítve.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >