Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az álláskeresők harmada egy idegen nyelvet sem beszél
Az álláskeresők harmada egy idegen nyelvet sem beszél Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. december 06.

ImageA Workania.hu internetes állásportál szakemerei a legutóbbi kutatásuk során megnézték, hogy 2011 első három negyedévében miként viszonyult egymáshoz a munkaadók által az álláshirdetésekben megadott elvárt nyelvtudás, valamint az álláskeresők által önéletrajzokban megjelölt beszélt nyelvek aránya.

 

Varga Mihály, a PR Herald munkatársa honlapunknak elmondta, hogy a felmérésből kiderül, hogy az álláskeresők megközelítően egyharmada – a magyaron kívül –, más nyelven nem beszél, akik mégis, azok is leginkább az Euróbában legeltejedtebb két idegen nyelvet ismerik.

Az önéletrajzokban leggyakrabban szereplő idegen nyelv természetesen az angol, amelyet az álláskeresők negyede ismer valamilyen szinten. A német a második 15%-kal, bármely más nyelv – beleértve az egyébként népszerű francia, olasz vagy spanyol nyelvet is – csupán az önéletrajzok 1, vagy annál kevesebb százalékában szerepel.

A nyelvtudás szintjét is figyelembe véve a legtöbben (9%) alapfokon beszélnek angolul, 7%-a a nyelvtudással rendelkező álláskeresőknek középfokon beszéli az angolt, majd a német alapfok következik 6%-kal. A társalgási szinten németül már éppen fele annyian beszélnek, mint angolul középfokon. A felsőfokú angol az álláskeresők 1,4%-ánál, a német pedig 0,6%-nál szerepel – ennyien beszélnek franciául is alapfokon. Az orosz és olasz alapokat az álláskeresők 0,4%-a jelölte be.

A Workania.hu önéletrajz adatbázisában ugyanakkor szerepelnek ritkaságnak számító nyelvek is, hiszen vannak olyan álláskeresők, akik az arab, héber, lett, litván, norvég, vietnami, vagy éppen a kazah nyelvet jelölték meg ismereteik között.

Ami az elvárásokat illeti: az álláshirdetések 35%-ában szerepel valamilyen nyelvtudás elvárásként. Természetesen itt is az angol a legnépszerűbb, hiszen a kritériumként 2/3 esetben ez a nyelv szerepel. A német a valamilyen nyelvtudást igénylő hirdetések 15%-ban szerepel, majd a francia következik 3%-kal.

A megjelölt igények 14%-ban angol középfokot kérnek a munkaadók, 5%-ban angol felsőfok, 3%-ban pedig a német haladószint szerepel.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >