Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A válság nem következett volna be a hitelminősítők nélkül? Nyomtatás E-mail
Írta: mno   
2011. december 07.

ImageAz amerikai törvényhozás tényfeltáró bizottsága 2011 januárjában kiadott jelentésében arról számolt be, hogy „a három hitelminősítő a pénzügyi összeomlás kulcsszereplője volt”. A jelentésből kiderül, hogy a mérgező értékpapírosítás és a spekulatív pénzügyi újítások, valamint a kockázatos jelzáloghitelek átcsomagolt változatai soha nem lettek volna eladhatók, ha nem kapnak befektetésre ajánlott pecsétet a három nagy hitelminősítő, vagyis a Moody’s, a Standard and Poor’s és a Fitch Ratings valamelyikétől. A jelentés szerint a válság nem következett volna be a hitelminősítők nélkül – olvasható a Magyar Nemzet szerdai számában.

 

A 2008-as válság előtt is több hibát követtek el ezek a cégek: rossz besorolást adtak 1997-ben Dél-Koreának, Indonéziának, Malajziának és Thaiföldnek, esetenként négy–tíz kategóriát tévedtek. 1984-ben hibásan ítélték meg Mexikó, 1998-ban Oroszország, Románia, Moldávia, míg 2002-ben Uruguay osztályzatát.

 Az óriásvállalatok közül az Enron, a Lehman Brothers és a Bear Stearns részvényeit még a bedőlés előtt néhány nappal is befektetésre ajánlották. A mérgező pénzügyi papírok besorolásakor 1900 milliárd dollárt tévedtek.

2011-ben körülbelül 2000 milliárd dollárral számolta el az amerikai államadósságot az S&P, amely ez év novemberében tévedésből még Franciaországtól is elvette legmagasabb, azaz „AAA”-s minősítését, amellyel hatalmas felháborodást váltott ki – olvasható a napilapban.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >