Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Döntés az adósságrendezésről Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó Tibor   
2011. december 09.

ImageA mindössze két napirendi ponttal soron kívül összehívott tegnap délelőtti közgyűlés fontos döntéseket hozott, melynek részleteit Vargha Tamás, megyei közgyűlési elnök sajtótájékoztatón ismertetette.

 

Az ülés rendhagyó módon indult. December 5-én, hétfőn ugyanis Kiss Zsoltnét, a Fejér Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Központja dolgozóját, miniszteri dicséretben részesítette dr.Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen. A kitüntetett munkáját a gyermekvédelmi központ igazgatója, Deresné Tanárki Mária felterjesztése alapján ismerték el. Neki gratulált Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a testület nevében, melyet a két napirendi pont tárgyalása követett.

- A megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló 2011.évi CLIV. törvény alapján a Fejér Megyei Önkormányzat adósságának átvételéhez szükséges döntéseket hozott meg a közgyűlés. Az elmúlt években a megyei önkormányzatok felhalmozott adósságának állami átvállalásáról, konkrétan átadásáról döntöttek. Erre azért volt szükség, hogy a jövőben a megyei önkormányzat tiszta lappal indulhasson, és az intézményfenntartás helyett új feladatával, a területfejlesztéssel tudjon foglalkozni. A Parlament ma tárgyal arról a törvényről, amely ezt rögzíti. Elfogadása esetén egy hét évre szóló fejlesztési tervet dolgoz ki a megyei közgyűlés, amely a megye száznyolc települését érinti. Majd fő döntéshozóként a beruházások finanszírozásáról is dönteni fog. Ezentúl nem arról szól a települések jövője, hogy a polgármester mennyire ügyesen igazodik ki a pályázati rendszerben, hanem a hét éves terv végrehajtásáról – mondta el beszámolójában Vargha Tamás.

 

Image
.

Hozzátette, zárt ülés keretében fogadta el a közgyűlés a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány alapító okiratának módosítását.

Szó volt a megyei elnökök azori - szigeteken rendezett konferencián való részvételéről is. Vargha Tamás kifejtette, éves rendes közgyűlése volt az Európai Régiók Gyűlésének (AER), ahol két fontos témában is előreléptek. Az egyik a Romastratégia volt, a másik pedig éppen a megyei önkormányzatok szerepének átformálása. Erről külön-külön tárgyalt a magyar delegáció az AER elnökével és főtitkárával. Arról győzték meg őket, hogy régió helyett megyei szinteken zajlana a jövőben Magyarország fejlesztése.

Vargha Tamás a napidíját visszafizette, a többi költséget a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége finanszírozta. Ennek ellenére a közgyűlési elnökök – megértve a magyar családok és gyerekek nehéz helyzetét – úgy gondolták, 200 ezer forinttal támogatják a megyei gyermekvédelmi intézményeket.

Vargha Tamás, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban élő gyerekek karácsonyát támogatja 200 ezer forinttal. A megyei intézmények fűtésével kapcsolatban annyit mondott:tárgyaltuk az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt-vel, és jelenleg is mindenhol van fűtés.

A cég annak ellenére, hogy valóban tartozást halmoztunk fel, a szükséges javításokat a rendszerben elvégezte. Jövő héten kerülhet aláírásra a megállapodás, amely végleg rendezheti ezt az ügyet – hangsúlyozta Vargha Tamás.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >