Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Magyarország nyújtotta be elsőként Felzárkózási Stratégiáját Nyomtatás E-mail
Írta: Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság   
2011. december 13.

ImageA Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága 2011. december 2-án megküldte az Európai Bizottságnak hazánk Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiáját. Ezzel Magyarország tett elsőként eleget a Roma Integrációs Stratégiák Európai Keretrendszere keretében vállalt kötelezettségének.

 

Az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsa 2011. május 19-én fogadta el a Keretstratégia végleges szövegét, mely a júniusi EU-csúcson lett jóváhagyva. Ennek értelmében valamennyi tagállamnak el kellett készítenie saját felzárkózási stratégiáját, melyet idén december végéig el is kell juttatni az Európai Bizottsághoz, amelynek végrehajtását az EU ellenőrizni fogja.

Háttér:

Debrecenben adták át az ország első, cigány fiataloknak létrehozott szakkollégiumát

Debrecenben kezdte meg működését az ország első, cigány fiatalok számára létrehozott szakkollégiuma: a Wáli István Református Cigány Szakkollégium a keresztény roma szakkollégiumi hálózat keretében működik - jelentette be Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke pénteken a városban.

A püspök a helyi Református Kollégium dísztermében rendezett ünnepségen azt mondta, magvetés a szakkollégium létrehozása egy olyan világban, ahol "nem távoli a viszálykodás, a zűrzavar, a gonosz tett". "A békességben történő magvetés megvalósult" - fogalmazott Bölcskei Gusztáv, s utalt arra, hogy a szakkollégium munkájához felajánlotta a segítségét a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem is.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hozzátette: a kormány hálás az egyházaknak azért, hogy azok "ébresztgették a felelősséget, s úgy döntöttek, segítséget nyújtanak azoknak a fiataloknak, akik nehezebben tanulnak". A kormány támogatja ezt a munkát, mert olyan roma értelmiségiek képzésében érdekelt, akik képesek példát mutatni együttműködésből, tudásból, kultúrából - jegyezte meg az államtitkár.

Balog Zoltán azt mondta: "ma még állítólag kisebbségben vannak" azok, akik együtt, egy közösségben akarnak lenni, dolgozni, tanulni, imádkozni, a többség inkább a másikat, a cigányokat okolja azért, hogy ilyenek a körülmények. Az államtitkár a "mégis magatartásra" hívta fel a figyelmet, ez közlése szerint abban nyilvánul meg, hogy "sokat kell az árral szemben menni". A magyar reformátusoknak is sokat kellett szembe menniük az árral, mint ahogy a cigány értelmiségieknek is ezt kell tenniük - fűzte hozzá. tovább...

----- A Kormány elfogadta a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát

A dokumentum a 2011-2020-as időszakra vonatkozó terveket tartalmazza, a 2012-2014 közötti időszakra pedig a végrehajtási intézkedési tervet is közli - ismertette Giró-Szász András kormányszóvivő és Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. A Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságot Balog Zoltán vezeti.

Az Államtitkárság alapvető célkitűzése, hogy a bővülő lehetőségekből arányos rész jusson a hátrányos helyzetű embereknek és csoportoknak. A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia szövege és mellékletei (1. Helyzetelemzés, 2. Keretmegállapodás), illetve a 2012-2014. közötti időszakra vonatkozó Intézkedési terv elérhetők itt. A hivatalos szöveg néhány nap múlva a Magyar Közlönyben jelenik meg.

----- Az elszegényedés elleni küzdelem nemzeti ügy

A kormányszóvivő emlékeztetett, hogy az elmúlt tíz évben 120 milliárd forintot költöttek az előző kormányok felzárkóztatási programokra, de a vizsgálatok szerint ebből mindössze 10 milliárd forint jutott el az érintettekhez. A rendszerváltás óta nem született átfogó szegénységellenes stratégia, a Kormány ezen kíván változtatni - mondta. A Kabinet vállalása világos: minden hátrányos helyzetű magyar állampolgárnak segíteni kell - húzta alá Giró-Szász András.

A kormányszóvivő kifejtette: a hátrányos helyzet generációkon keresztül történő átöröklődése lényegében az egész társadalom problémáját jelenti. Ez a probléma jelenleg nem csak a társadalmi versenyképességet fenyegeti, hanem a munkanélküliség révén a gazdasági fejlődés egyik alapvető gátja is. Giró-Szász András elmondta azt is, hogy a szegénységi kockázatok elsősorban a gyermekeket, a hátrányos helyzetű térségekben élőket érintik, a romák nagy többsége pedig az utóbbi csoporthoz tartozik - tette hozzá.

A stratágia négy fő pont köré épül, egyrészt aktivizál, azaz a jelenleg inaktív embereket megpróbálja visszavezetni az aktívak közé. Másodrészt alkalmazni kívánja a teljesítményelvűséget, tehát állami támogatások nyújtása esetén a támogatottól is elvárja, hogy eredményt érjen el. Harmadrészt a terv komplexen, összehangoltan kezeli a foglalkoztatás, oktatás, egészségügy és lakhatás területét.

Negyedrészt a stratégia az ellenőrzésre is nagyobb hangsúlyt helyez - sorolta Giró-Szász András. Hozzáfűzte, hogy a Kormányzat eddigi lépései is összhangban voltak ezekkel a szándékokkal. Példaként említette az új köznevelési törvényt és a Start közmunka-programot. Valamennyi esélyegyenlőségi program ötven százalékban a romákat kell, hogy érintse - jelentette be a kormányszóvivő.

----- Nem csak a cigányságot érinti a szegénység, de őket különösen

Balog Zoltán társadalmi felzárkózatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a stratégia egy másfél éves folyamat eredménye. Emlékeztetett, hogy a magyar uniós elnökség egyik prioritása volt az európai romastratégia elfogadtatása. 2011 végére valamennyi tagállam elkészíti nemzeti stratégiai tervét, a következő év első félévében pedig az Európai Bizottság és a bécsi alapjogi ügynökség fogja vizsgálni.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a magyar tervezet része a 2012-2014 évekre vonatkozó részletes cselekvési terv is, konkrétan megnevezve a felzárkózási progamokat, a felelősöket és az erre szánt forrásokat is. Balog Zoltán aláhúzta: nem csak a cigányságot érinti a szegénység, de őket különösen, ezért a cél az, hogy minden, a mélyszegénységből kiutat mutató programban részt tudjanak venni a romák. A szegénység nem csak romaügy, hanem mindenkit érint - húzta alá.

Az államtitkár hozzáfűzte, hogy a kormányülésen részt vett Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke is, akivel megállapodtak abban, hogy az önkormányzattal kötött keretmegállapodás végrehajtását rendszeresen ellenőrizni fogja a Kormány. A társadalmi vita során a stratégia kibővült egy közbiztonsági és egy társadalmi szemléletformálási fejezettel is - jelentette be az államtitkár.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >