Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az MNB-törvény teljes mértékben összhangban van az EU-s joggal
Az MNB-törvény teljes mértékben összhangban van az EU-s joggal Nyomtatás E-mail
Írta: MTI   
2012. január 03.

ImageA miniszterelnök szóvivője szerint az új magyar jegybanktörvény teljes mértékben összhangban van az uniós joggal. Szijjártó Péter erről kedden beszélt az m1 Ma reggel című műsorában, ahol bírálta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői államadósság-jelentését. Mint mondta, a magyar államadósság csökken, "ezt mindenki tudja, mindenki látja".

 

Az MNB-ről szóló új törvénnyel kapcsolatban kifejtette: a magyar kormány egyeztetett az Európai Központi Bankkal, elküldte a banknak az MNB-törvény tervezetét, amelyre az válaszolt, és 15 pontban foglalta össze észrevételeit. "Ezek közül 13,5-14 pontot a parlament a jegybanktörvény tárgyalása során átemelt a törvénybe, és így fogadta el azt" - mondta, kijelentve: az elfogadott MNB-törvény teljes mértékben összhangban van az uniós joggal, "mindenki megnyugodhat".

Arra a kérdésre, hogy akkor szerinte nem lesz-e a továbbiakban akadálya a valutaalappal és az EU-val folytatandó egyeztetéseknek a jegybanktörvény, azt válaszolta: nem látja az okot, hogy akadály legyen.

Az MNB hétfői jelentésére, amely 82,6 százalékos GDP-arányos államadósságról számolt be, Szijjártó Péter - megerősítve Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő szavait - úgy reagált: egyre inkább az az érzése, bizonyos esetekben az MNB kifejezetten úgy publikál adatokat, hogy azok megszületését nem szakmai okok alapozzák meg.

"Ezek a kijelentések nem biztos, hogy összhangban vannak Magyarország érdekeivel" - tette hozzá. A magyar államadósság csökken, "ezt mindenki tudja, mindenki látja" - mondta, megjegyezve: az egy más kérdés, hogy az euróválság elhúzódása és a hektikus nemzetközi gazdasági viszonyok miatt gyorsan változnak az árfolyamok.

Szavai szerint az MNB almát próbál a körtével összehasonlítani, ugyanis míg a GDP-t forintban fejezik ki, addig az államadósság egy része forintban, egy másik része pedig devizában van nyilvántartva. Ésszerűbb számítási módszerre lenne szükség - vélekedett. Arra, hogy az MNB közlése szerint ők az államadósság számítását az uniós módszertannak megfelelően végzik, a szóvivő azt mondta, "nyilván módszertani vita van, mert az MNB-nek is mondania kellett valamit Selmeczi Gabriella reakciójára".

Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP szerint Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter nem hitelért, hanem bocsánatért utazik a napokban Washingtonba, a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF), a szóvivő úgy reagált: jó ideje világosan látható, hogy a szocialisták a "minél rosszabb, annál jobb" elvét követik, pánikot, riadalmat próbálnak kelteni.

"Tárgyalni fogunk az IMF-fel. (...) Azt kérjük a valutaalaptól, hogy Magyarországon a növekedés biztosításához egy elővigyázatossági megállapodást kössenek velünk" - mondta. Arra a felvetésre, hogy az IMF többször is azt kommunikálta, készenléti megállapodásra törekszik Magyarországgal, Szijjártó Péter azt válaszolta: "ezért lesznek majd tárgyalások, hogy ki-ki elmondja a saját álláspontját, érveljen amellett, és végül remélhetőleg megállapodás szülessen".

Szerinte a valutaalap tárgyalódelegációjának is az az érdeke, és arra törekszik majd, hogy a lehető legjobb megállapodást kösse az országgal. A hétfői este az Operaháznál tartott tüntetésről szólva Szijjártó Péter úgy fogalmazott, "nyilván ők sem gondolták komolyan, hogy százezren vannak", a "higgadtabb" becslések 5-8 ezer résztvevőről szóltak.

A hétfői nap üzenete szerinte az, hogy Magyarország demokrácia, jogállam, szabad ország.

A lényeg - folytatta -, hogy mindenki elvégezhesse a munkáját: a kormány munkája az ország megújítása, amelynek egyik fontos állomása az új alaptörvény, a kabinetnek pedig az volt a feladata, hogy azt méltó módon "útjára bocsássa". Másoknak pedig az volt a munkájuk, hogy elmondják kifogásaikat - fűzte hozzá.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >